We zijn ondertussen allen bekend met de mogelijkheid om vanaf onze telefoon thuis de verwarming alvast hoger te zetten, of onze lichten aan en uit te doen, of onze muziek te streamen naar ons audio system, of zelfs om onze gordijnen open en dicht te doen, of onze garagedeur van afstand te openen.
En hoe zit dit nou in de fashion industrie? Dit soort gekke dingen gebeuren toch niet in onze branche, toch? Toch wel... De smartwatch is nog maar een vroeg voorbeeld van wat er mogelijk is. Een horloge dat gaat trillen bij inkomende berichten, en nagenoeg alle functies van onze smartphone overneemt. Behoorlijk innovatief. En we zijn eigenlijk niet eens echt onder de indruk.

Vroege initiatieven in Fashion

Maar waarom zouden we het daarbij laten... Hoewel de meeste initiatieven zich nog in de experimentele fase bevinden, zien we toch al heel wat toepassingen de revue passeren die op zijn minst een wenkbrouw moeten doen rijzen: Een ketting bijvoorbeeld, die een waarschuwing geeft wanneer hij te lang aan fel zonlicht is blootgesteld: past u wel op dat u niet verbrandt? Of een shirt met geintegreerde sensoren die via je huid je stemming meten, en afhankelijk van die stemming je shirt een bepaalde kleur geven. Ik zou 'm niet dragen, maar hij bestaat.. 

Of een windjack voor fietsers, dat in verbinding staat met google maps, en via lichtgevende pijlen op uw rug de overige verkeersdeelnemers laat weten dat u links of rechtsaf gaat slaan. Dit is zelfs al in productie. Een T-shirt dan, dat op de borst uw Twitter berichten weergeeft? Jazeker, het is er.  Een spin-achtige jurk tenslotte, met robot-tentakel armen en ledverlichting, die van kleur kan veranderen of fel kan oplichten op elk gewenst moment? Geen idee waarom, maar inderdaad.. hij bestaat. (Door Intell en de Deense designster Anouk Wipprecht, zie foto) 

Fashion’s Enorme Potential

En dit zijn nog maar de vroege toepassingen die we zien binnen de mogelijkheden van the internet of things in relatie tot fahion. Waar gaat dit toe leiden? Maar even een paar ideetjes: m'n joggingschoenen registeren de geur die ze verspreiden, en besluiten op basis van de geregistreerde resultaten maar even een nachtje buiten te gaan staan. Mijn overhemd ziet dat de witte kraag niet helemaal wit meer is, en weigert de knopen dicht te laten gaan wanneer ik het probeer aan te trekken om naar m'n werk te gaan. Was mij eerst! Een jas die automatisch fel oranje wordt wanneer ik langs de snelweg uit mijn auto stap. En wanneer we voor de grap ook nog wat nano technologie toevoegen: kleding die elke gewenste kleur kan aannemen, en die altijd past omdat de kleding zichzelf aanpast naar jouw maten.

Vergezocht? Wellicht.. Maar wellicht ook niet, wie zal het zeggen? Wat we zeker weten is dat we ons nu in de gadget fase van het 'internet of things en fashion' tijdperk bevinden. Vanuit deze fase zullen daadwerkelijk praktische toepassingen ontstaan. Zoals het jogging shirt dat je hartslag meet, en eventjes licht vibreert wanneer je over je max heengaat, omdat je shirt weet dat het nog 5 kilometer is tot het eindpunt. Dit soort zaken gaan onze kant uitkomen. En het is aan ons om deze in onze producten op te nemen. Tenslotte: wanneer die ene echte praktische toepassing is gevonden, dan wil iedereen het onmiddellijk hebben. Zelfs wanneer we nu nog geen idee hebben dat we straks niet zonder kunnen. Tenslotte: herinnert u zich dat u dacht: een iPad, wat zou ik daar nou in hemelsnaam mee moeten doen? 

Product Design

En dus, uw product designers zouden zich langzaamaan een beetje moeten gaan verdiepen in technische innovatie. Een klein beetje maar, voldoende om zeker te weten dat u straks niet achter de feiten aanloopt. En u mag op dat vlak dus net wat meer verwachten van uw product designers en productmanagers. De design en productie afdelingen en innovatie... Dat is nu niet de beste match in de geschiedenis van de fashion. De ervaring leert dat de bereidheid om technische vernieuwingen in gebruik te nemen bij bijvoorbeeld logistiek en sales een stuk hoger ligt dan bij design en productie.  

Heeft nu nog steeds een groot probleem wanneer een van uw product manaagers op vakantie is, en u kunt de nodige belangrijke informatie niet raadplegen omdat het in zijn of haar mailbox zit? En heeft u zelfs een nog groter probleem wanneer er een paar regels zijn overschreven in uw heilige design en productie sheet, ook wel bekend staande als een idioot groot en complex centraal opgeslagen excelbestand? En kan het u ook nog steeds overkomen dat u pas op de dag dat u uw eerste sample verwacht te horen krijgt dat dat sample is vertraagd, en dat navraag leert dat eigenlijk iedereen op de design afdeling dat al wekenlang wist?   

Gebruik in ieder geval wat er vandaag beschikbaar is!
Niet alle nieuwe initiatieven zijn gadgets. Integendeel.  De interne processen als hierboven beschreven kunnen eenvoudig worden opgelost door de juiste fashion software te kiezen: registreer al uw PDM en sample data centraal, leg alle stappen in het design en productieproces van te voren vast, definieer hoe lang elke stap duurt, en zie onmiddellijk wanneer er vertragingen optreden (en handel onmiddellijk om problemen te voorkomen), sla alle communicatie met uw productielocatie centraal op, en geef uw productie locatie zelf online toegang tot uw data.

We kijken met bewondering naar alle innovatie om ons heen. En dan kijken we naar beneden, openen outlook en excel, en doen ons werk op dezelfde wijze als de afgelopen 15 jaar. Bent u klaar met alleen maar bewonderend om u heen kijken? Neem contact op met IT's Perfect, en hoor wat er per direct mogelijk is! The future is now! And IT's Perfect!

Paul Jonker
www.itsperfect-solutions.com
 
Ontmoet ons op 9 of Juni, NextGeneration, a fashion networking event!
http://www.itsperfect-solutions.com/nieuws/NextGen
Contact opnemen
Wilt u meer weten over IT's Perfect, vul dan onderstaand formulier in of neem direct telefonisch contact met ons op
Sales
+31 85 - 016 017 5
sales.nl@itsperfect-solutions.com
Kerklaan 9B, 1251 JR Laren
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Maandelijks versturen wij een nieuwsbrief met updates vanuit IT's Perfect, meld u hieronder aan om deze nieuwsbrief te ontvangen


Wij gebruiken cookies
Deze website gebruikt cookies maar wij werken niet samen met derde partijen die uw gegevens misbruiken. Mocht u vragen hebben lees onze privacy voorwaarden, bel of mail ons.
Sluiten