U bent binnen het bedrijf aangewezen als verantwoordelijke voor de nieuwe ERP implementatie. U heeft affiniteit, u wordt gezien als planmatig sterk, u heeft zelf al eerder aangegeven hier graag voor in aanmerking te komen, en u heeft zelfs gelobbyd om het op de agenda te krijgen. U heeft meegeholpen met de pakketselectie, en u heeft samen met de ERP leverancier de planning samengesteld. U bent er helemaal klaar voor. Dit kan onmogelijk mis gaan. Toch?
Ik ga hier niet in op de geijkte projectproblematiek, zoals het niet halen van planningen, het overschrijden van budgetten, de perikelen bij lifegang, en alle andere zaken waar men binnen een dergelijk omvangrijk project tegenaan kan lopen. Uiteraard zijn deze zaken van belang, maar daar is al meer dan genoeg over geschreven, ook door ondergetekende. We gaan ons richten op de rol van de interne projectverantwoordelijke, en zijn positie binnen het bedrijf. Want, naast het onmiskenbare belang van planningen en budgetten, de invulling van deze rol kan uw project maken of breken. En daarom, het wordt tijd voor een opsomming van de 5 belangrijkste valkuilen voor de verantwoordelijke voor een ERP implementatie.
‘We doen proces dit al 20 jaar zo. En dat zou niet in dat nieuwe softwarepakket kunnen? Dat moet echt, hoor! Kan-niet-anders.’
 
En voor u het doorheeft spendeert u duizenden euro’s aan maatwerk om het nieuwe systeem toch maar precies te laten doen wat het oude deed. Waar het nieuwe pakket eigenlijk niet helemaal op is geschreven, zodat het nooit echt lekker werkt. De kosten rijzen de pan uit, en geen enkele deadline wordt nog gehaald. En dus: u gaat uw organisatie niet laten bepalen hoe het nieuwe ERP eruit gaat zien.  Overboord met de routines. Laat iedereen meepraten, en neem iedereen serieus, maar houdt zelf het roer vast, en kies voor nieuwe concepten in plaats van antieke procedures. Alleen dan kan een nieuw ERP echt excelleren, en echt meerwaarde brengen voor de toekomst. Focus.
‘Herman van boekhouding werkt hier al 20 jaar, en ik neem zijn oordeel zeer serieus….’.
 
Dit kan zomaar een vroegtijdig einde van de implementatie betekenen, het zou niet voor het eerst zijn. En dus: zorg dat u mandaat heeft. Loopt u tegen dergelijke, of andere problemen aan, wees ze voor, communiceer ze open met de directie,  stel oplossingen voor, en – het meest belangrijk – dwing de bevoegdheden en steun af die horen bij de penibele verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat Herman het gesprek met de directeur na 5 minuten weer verlaat met de staart tussen de benen.  
Choose your battles.
 
Is er duidelijke weerstand of ingewikkelde problematiek binnen een subproces dat de  voortgang van het totaal in gevaar kan brengen? Wees niet bang om dit proces te faseren naar een later stadium. Een dergelijke situatie kan in basis het gehele implementatieproces in gevaar brengen.  
5 punten om over na te denken. Komt u deze punten altijd tegen? Eigenlijk komen ze elke keer weer in meerdere of mindere mate voor. En het is verstandig om deze ter harte te nemen. Garandeert een goede aandacht op deze punten dan een succesvolle implementatie? Dan komen we onder andere weer terug op waar we openden.. planning, budget, technische onhaalbaarheid,  toch teveel verouderde hardware, managementwisselingen,  investeringsstops, ongeplande verhuizingen, faillissement van uw leverancier, strategische wijzigingen gedurende uw project, ‘eigenlijk vind ik de cloud toch wel onveilig’, etc. Etc. Ik heb ze allemaal langs zien komen. En is er maar zoveel waar we rekening mee kunnen houden. Maar ach, dat is wat ons scherp houdt, en ons weer zin doet krijgen in het volgende project...
Contact opnemen
Wilt u meer weten over IT's Perfect, vul dan onderstaand formulier in of neem direct telefonisch contact met ons op
Sales
+31 85 - 016 017 5
sales.nl@itsperfect-solutions.com
Kerklaan 9B, 1251 JR Laren
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Maandelijks versturen wij een nieuwsbrief met updates vanuit IT's Perfect, meld u hieronder aan om deze nieuwsbrief te ontvangen


Wij gebruiken cookies
Deze website gebruikt cookies maar wij werken niet samen met derde partijen die uw gegevens misbruiken. Mocht u vragen hebben lees onze privacy voorwaarden, bel of mail ons.
Sluiten